22 Januari 2010

:: Misteri...Ruvena Villa::

Bukan Misteri Nusantara yer....
Cuma nak berkongsi cerita Misteri Rumah baru kami, semenjak rumah tue siap, owner pertama yg beli rumah nie mmg tak pernah duduk umah nie... jadi rumah nie tak berpenghuni selama 7 tahun.... Mula2 kami rasa apa yg berlaku nie cuma kebetulan... tapi bila ianya berlaku secara berulang... kami rasa nie bukan lagi kebetulan.. tapi mcm ada sesuatu yg marahkan kami menganggu tempat tinggal "mereka"... Cerita nie bermula bila pertama kali saya & En Hubby & Wakil Owner rumah tue datang melihat rumah sebelum confirm nak byr Deposit. Masuk jer rumah tue sy rasa mcm ada yg tak kena.. keadaan rumah pun mcm seram jer tapi sy tak nak lah fikir yg bukan2 masa tue... lepas kami mulakan renovation kat rumah tue baru lah 1 persatu Misteri berlaku....


Misteri 1
Selepas seminggu along start buat kerja2 merenovation rumah... baru lah dia bukak cerita... dia kata setiap kali masuk rumah tue dia rasa mcm ada sesuatu yg memerhati gerak geri dia...sampailah 1 hari , masa tue dalam pukul 12 malam..tgh duk buat kerja kat bahagian dapur, tiba2 dia nampak kat ruang tamu ada 2 "Lembaga" (bukan Lembaga Hasil dlm Negeri okeh) "lembaga yg Gitue2" sedang lalu lalang kat bahagian ruang tamu....along kata dia nampak dgn jelas Lembaga tue, tapi sbbkan benda tue tak ganggu dia, jadi dia buat tak tahu jer lah...

Misteri 2
Misteri ke2 nie jadi Masa kerja2 mewiring rumah, tak der angin.. tak der ribut Lampu siling kat lorong menghala ke hall jatuh betul2 atas kepala Aswad...selang beberapa hari lepas kejadian tue...lampu dekat Balcony pulak jatuh betul2 atas kepala along....Pelikkk!!! kenapa lampu2 tue jatuh betul2 atas kepala org.... 2 kali okeh... kalau sekali tue boleh dikira sebagai kebetulan..ermmm...sib baik dorang tak cedera parah...

Misteri 3
Misteri nie pulak jadi pada abah saya, masa tolong mengecat umah... abah leka sgt duk mengecat.. sampai dia tak sedar jam dah pukul 4 pagi.. jadi dia pun siap2 nak balik... masa kuar dr rumah... abah nampak Lembaga berselubung mula2 jumpa kat tangga... lepas tue abah jumpa kat bus stop tepi rumah.... mustahil ada org tunggu Bas pukul 4 pagi kat kawasan tue... klu yer pun ader yg tunggu bas pukul 4 pagi... naper dia nak berselubung 1 badan sampai tak nampak muka... tundukkan kepala & duduk kat bus stop membelakangkan Jalan raya...

Misteri 4
Misteri nie pulak berlaku masa mak tolong sy pasang langsir sebelum nak buat kenduri doa selamat & Bacaan Yasin kat rumah tue... sy tinggalkan mak dgn mya sekejap sbb nak ambik barang kat rumah lama...mak kata lepas siap pasang langsir mak baring kat ruang tamu, baru jer nak baring tetiba mak dengar ada orang pasang air kat toilet.... bila mak g toilet bunyi air tue terus hilang... pastue mak dengar orang duk berlari2 kat hall mak ingatkan Mya yang berlari... tapi bila sampai kat hall mak nampak mya tengah tido...

Misteri 5
Misteri terakhir, Malam pertama saya tido kat rumah tue... sy tido awal sikit sbb letih mengemas barang2... masuk jer bilik terus rasa seram sejuk... pejam..celik..pejam celik.. kul 12.00 malam still tak leh nak lena... dalam kul 12 setengah...baru jer nak lelap.. tiba2.... terdengar satu suara yg sgt kasar +Keras + Kuat diikuti dgn bunyi nafas "berdengkus" kat hujung katil sy... terkejut giler... bulu roma terus tegak... sy terus bangun.... capai Hp.. call B... suruh B balik sekarang jugak ... B sampai jer umah... terus dia tanyer saya kenapa... sy pun cerita lah bla..bla..bla... pastue dia kata mybe perasaan jer.. sy kata "Takkk"... sy dengar dgn JELAS & NYATA.... pastue B pun baca ayat kursi & ayat 4 Qul.. sampai subuh kami tak leh tido... B kata dia pun rasa lain mcm jer malam tue.... Mya pulak asyik mengigau sambil nangis sebut "Kakak...Kakak..." ada lah 5,6 kali dia dia dok mengigau....
Malam keesokannyer kami solat berjemaah & baca Yassin, Al-hamdullilah hari nie selepas seminggu duduk kat rumah tue.. baru lah boleh tido lena... ermmm... harap2 semua misteri yg berlaku kat rumah tue dah berakhir... lgpun rumah lama tinggal.. tak mustahil ada benda lain yg duduk... mybe dia pun terkejut tetiba ader org kacau tempat dia... jadi tak leh lah nak salahkan dia jugak... hehehehe..

5 ulasan:

Ena berkata...

Hu3x.. wat sy seram pulak bace n3.. tp biasanyer umah yg baru nak duduk memg camtu.. termasuk umah sy juge.. mcm2 juge pengalaman sy.. cume nasib baiknyer sy x penah nampak & memg mintak di jauhkan dr nampak mende2 tu.. cumer raser akan kehadirannye ajer.. tp skrg dah sekat 3 tahun kami duk umah noe.. Alhamdulillah.. dah umah kiter.. kene la kuatkan semangat.. memg kene selalu solat, mengaji & wat mende2 yg baik la kan!.. lelamer.. bende tu akan kuar juge..Ops!!.. sori la yer tuan umah.. ter over lak leave comment.. he3x..

Mya Elzara Batrisya berkata...

heheheh...
komen paling panjang penah D dapat selama berblogging... suke2~~

Alhamdullillah semua dah ok...
thanks ena... sbb sudi ke blog D...
:)

miss yanie berkata...

kak D.. sramnya.. huhu.. btw, take care tau utk kak D,abg lan n mya also... better akak cr org2 yg alim2 utk tlg 'halau' benda tu kuar dr ruma kak..nnt tkt dia dtg lg.. seram sgt ni dgr.. n, pity to u.. msti tkt tu.. huhhh..

farra berkata...

salam ziarah..
takutnye dgr crite ni~~
=(

badrules23 berkata...

salam sume..kepada sesiapa yg nak daftar unifi blh hubungi sy..bad..017-9858580..pendaftaran dan pemasangan percuma bernilai 1k..tq