15 Januari 2013

::Semoga "Mahathir" Tenang & Damai Disana....::



Subuh  tadi dapat call dari Mak....


Mak : Angah dah tahu ke belum?? 

Saya :  Tahu apa mak?

Mak :  "Mahathir" dah meninggal....

Saya : Ha?? Mahathir mana?
 (otak duk pikir Dato' Mahathir bekas PM Malaysia yg meninggal) 

Mak : Mahathir anak Cik Jah lah...

Saya : Innallillah....


Ada cerita tentang "Mahathir" yang sangat berkesan di hati saya dan saya akan ingat sampai bila2...


Sebenarnya... Mahathir adalah Anak jiran sebelah rumah lama mak saya di Puchong. Usia Mahathir tua setahun jer dari saya... Walaupun kami jiran sebelah rumah, tapi saya jarang bercakap dengan Mahathir sebab dia seorang yang pemalu, kalau jumpa tepi jalan pun, dia akan senyum sambil tundukkkan kepala... Mahathir yang saya kenal dari kecil... adalah seorang yang sangat baik... hormat orang tua, rajin ke masjid, dan sangat sayangkan kedua org tua nya...

Masa mak nak berangkat ke mekah tahun lepas saya, saya rasa sangat risau, sebab tak ada siapa pun yang temankan mak, Tak sangka... masa berkumpul di KLIA saya nampak Mahathir ada juga disana, rupa-rupanya, Mahathir satu kumpulan dengan Mak. Ya Allah rasa bersyukur sangat waktu tue.  

Saya sempat jumpa Mahathir sebelum mereka berlepas ke tanah suci.

Saya : "Mahathir... tolong tengok2 kan mak diana kat sana yer.... " 

Mahathir : "Insyaallah"....(saya lihat waktu tue wajah mahathir ceria & berseri2....macam dah tak sabar nak menjadi tetamu Allah..)


Bila mak balik dari Mekah, mak banyak cerita pasal Mahathir, 

Mak Kata.... 
Dia tolong mak angkatkan barang2 mak dari KLIA ke Mekah, dari Mekah ke KLIA
Dia selalu tolong ambikkan makanan untuk mak
Dia tunggu mak kat lobby hotel setiap kali nak ke mana-mana 
Dia tunggu mak dekat depan pintu Masjid bila selesai solat
Dia jaga mak masa mak buat Tawaf, takut mak kena tolak dengan Pak2 arab yang badan besar2 belaka
Dia jadi kameraman mak setiap kali mak nak ambik gambar
Dia jadi juru bahasa dan juru tawar menawar bila mak nak beli barang

Ya Allah tak sangka sampai macam tue layanan Mahathir dekat mak saya waktu tue...


"Terima Kasih Mahathir.... sebab awak jaga mak saya macam awak jaga mak awak sendiri.... Semoga Allah membalas segala kebaikan yang telah awak buat pada mak saya dulu...."


Saya rasa sangat terkilan....
Dah 2 minggu mak ingatkan saya... suruh saya jenguk Mahathir dekat Hospital serdang... 
Mak kata Mahathir ada dekat ICU, Tak tahu apa penyakit Mahathir, tiba2 jer dia Koma masa sedang bercuti di langkawi. Dari Hospital Langkawi Keluarga Mahathir mintak Transfer ke Hospital serdang.
Saya baru jer cakap dengan En hubby nak pegi tengok Mahathir dekat hospital Minggu nie, tapi tak sangka... Hajat saya tak kesampaian... 


Mahathir....
Hanya doa & Alfatihah yang dapat saya kirimkan buat awak.... 
Semoga Awak tenang disana dan ditempatkan dikalangan orang2 yang beriman... Amin... 






Saya Abadikan Gambar Arwah Mahathir disini.... 

Kebetulan... saya jumpa gambar Arwah Mahathir dalam PC lama saya. Gambar nie Mak ambik masa mengerjakan Umrah hari tue









14 ulasan:

JaSSNaNi berkata...

assalamualaikum D...
al-fatihah buat arwah mahathir..
salam takziah untuk keluarganya..

Nisah Idham berkata...

Al Fatihah Buat Arwah
Salam Takziah buat keluarga arwah..
baca entri ni, teringat jugak desas desus nisah terdengar dr Hospital Langkawi..
katanya.. ade seorang lelaki ni dtg bercuti ke langkawi, tetiba sakit di masukkan dalm
am Hospital.. masa kecoh2 tu pihak hospital tengah menyiapkan persiapan utk transfer ke hospital tempat pesakit tu tinggal. adakah arwah ni yang di maksudkan??

Mama Mya berkata...

Jasnani
Waalaikum salam kak nani...
Terima kasih, bagi pihak keluarga Mahathir....

Mama Mya berkata...

Nisa Idham

Salam Nisa, saya tak pasti tapi mmg cerita dia lebih kurang mcm tue lah... apa yang keluarga Arwah cerita pada mak saya semalam... Mahathir tengah bercuti kat langkawi, dia dengan kawan2 pegi pantai pasir putih ker apa ntah nama tempat dia... lepas tue dia dgn kawan2 duduk dekat bawah pokok.... tiba2 jer rebah, tak sedarkan diri. bawah hospital langkawi, family dia mintak transfer ke hospital serdang. 2 minggu dekat hospital serdang dokter tak dapat kesan apa penyakit Mahathir. minggu lepas, saya ada Call mak mahathir tanya kabar, dia kata masih koma tapi mata dgn jari bergerak bila mak dia panggil nama Mahathir.

mama sara nur berkata...

Al fatihah...semoga rohnya dicucur rhmat Aminn

tq sudi berkenalan...
cantik header tu, suker akak, buat sendiri ker?

❤Kamsiah❤ berkata...

al fatihah...bersih dan tenang ja wajah arwah...semoga ditempatkan bersama mereka yg beriman..

❤Kamsiah❤ berkata...

salam kenal & follow sini

~MommyAida~ berkata...

Al-Fatihah..semoga arwah di tempatkan dalam kalangan orang2 yang beriman..baik sungguh budi dan hati arwah..

~Emaa Hasnah (^_^)~ berkata...

Al Fatihah..dan salam takziah buat keluarganya..n salam kenal =)

Amanda Suria berkata...

al fatihah, darinya kita datang..kepadanya kita kembali...

kasihibu berkata...

Al fatihah semoga kemuliaan dan kasih sayang arwah pd mak D sebegitu malah lebih lg hendaknya amin...

ummiaiman berkata...

salam takziah....alfatihah
selamat berkenalan drpd : suteraungu87.blogspot.com

Deanna Aris berkata...

al-fatihah..moga arwah ditempatkan dikalangan orang yang beriman..
Kisah Saya & Shaklee

LydSunshine berkata...

Sedihnya... Tak tau sakit apa tu yang misteri...