27 April 2010

::Nyawa Dihujung Tanduk::

Laju.. buai ku Lajuu...


Menanti matahari Terbenam...


Tenang & Damai.

Ronda-ronda separuh Pulau....



dan se"Harus"nyer ader muka tuan empunyer Blog.... hehehe

Ini sajerr gambar yg ada sebagai kenangan kat Pulau Kapas hari tue...sib baik ader HP yg tinggal nyawa2 ikan nie... kalau tak...adehhh tak bermakna lah percutian ke pulau kapas.. heheheh


Walaupun percutian kali nie sekejap jer...yg penting kami dapat luangkan masa bersama...hati rasa puas sgt bila tengok Mya ceria & seronok main Pasir Pantai & Air Laut...jalan2 pusing separuh pulau... tengok matahari terbenam... dapat makan malam yg ala2 Romantik gitu....ermmm...gembira sgt!


Perjalanan dr Jetty ke pulau Kapas tak lama.. cuma 20 minit jer... Harga Bot cuma RM 40.00 Seorang... (ok lah berbandig Pulau Perhentian RM 80.00 seorang), Resort & Chalet pulak ader mcm2 type,ada yg menghadap laut, Menghadap Hutan, nak yg ada Aircond @ Kipas...Kami ambik chalet yg betul2 menghadap Pantai...harga berpatutan... cuma yg tak berapa nak patut sgt.. harga makanan kat sini sekali ganda mahal... nasik Goreng Cina RM7.. Kopi 'O' RM3, Air Kotak RM2.50..... Kalau seminggu duk sini... mau pokai balik KL... hehehe


Berbalik kepada tajuk Post sy td... Syukur Alhamdullillah... kami masih bernafas di bumi yg nyata...nyaris2 dibaham Ombak laut masa balik dr Pulau Kapas...Pagi ahad tue, sy punyalah semangat bangun awal, konon nak siap gi Snorkeling... pukul 8.30pg, kami kuar sarapan pagi, tgh duk sarapan tue. Driver Boat call bg tau aktiviti Snorkeling terpaksa di batalkan sbb ombak Kuat.. keciwa sgt time tue... tp tak kisahlah maybe bukan rezeki kami...
Jadi kami ambik keputusan nak mandi kat laut sepuas2nyer... dpt pulak call ke 2 dr pemandu Bot, suh kami Check out awal. time nie dia tak bgtau pun kenapa.... lepas mandi2 jer terus packing barang. elok jer siap,Boat pun sampai . Rasa pelik pulak sbb yg datang ambik kami tue sampai 3 org... pastue pulak.. semua nyer mcm muka "something"... bertolak jer dr Pulau kapas Mya nangis sambil melambai2 kan tangan kt Pulau Kapas... hehehe sedih lah konon nak tinggal kan pulau Kapas... best sgt kot duk sana.... Puas jgk nak pujuk Mya masa tue.. siap janji nak datang Pulau Kapas lagi nnt.
Pastue... sampai kat tengh laut... sy dan En Hubby dah rasa lain macam... pemandu Bot tue (gaya dia nmpk mcm sgt berpengalaman dgn Laut) suh pegang Mya kuat2, kalau ada apa2 berlaku jgn Panik. Ya Allah masa nie hati syy rasa mcm nak berhenti jer... seorg yg ikut driver tue duk berdiri dr belakang boat... memerhatikan pergerkkan Ombak. yg sorang lgi pulak pegang tangan Mya. masa tue Boat mcm nak terbalik... kalau sy tak pegang besi kat tepi sy tue mst sy dah tercampak ke laut. Nyawa kami mmg betul2 di hujug tanduk... kalau salah percaturan masa Pakcik yg bwk bot tue melawan ombak.... alamat...sy tiada lg berblogging hari ini... ahakkks...
Ombak semakin mengganas bila nak sampai ke kawasan jetty. masa ni sy tengok muka B dah Pucat. Mulut sy pulak tak henti2 membaca ayat kursi...Andai kata ada apa2 berlaku pd kami.... semoga Allah selamatkan Nyawa Mya terlebih dahulu. itu saja doa saya...
Akhirnya bila bot melepasi kawasan Penahan Ombak.... fuhhhh rasa bersyukur yg teramat sgt. Mmg pengalaman yg tak boleh kami lupakan sampai bila2... tp, walau macamana sekalipun.. sy tak akan serik untuk Ke pulau... cuma lepas nie kena pikir 14 kali kalau nak bawak Mya bercuti ke pulau yg mcm nie, bimbang sgt keselamatan dia... tp klu Pulau Langkawi dgn Pulau Pangkor tak der masalah kot .. sbb guna Feri...heheheh
P/s : Timer kasih pada pakngah, klu tak kerana Kenduri kawin hari tue... tak mungkin Kami sampai ke Pulau Kapas, Bak Kata Pepatah.. sambil menyelam minum air.. hehehe...Mak & Abah Timer kasih jugak!!! sbb kalau mak tak pg...angah pun tak pg.... :) akhir sekali... TQ B!!! bwk sy & Mya bercuti.....Mmuuahhh.....

4 ulasan:

miss yanie berkata...

kak D.. yanie penah kena pngalaman cemni.. tym nk pegi labuan dr menumbok.. ktorg naik boat gak.. sram sejuk 1 badan..dala msa tu muatan boat tu banyak gle..ngan cina2 tu lg, nta ble lg ketawa2.. 2x yanie kena pglman cemni... seram sejuk badan tu bila sampai kt terminal.. syukur gak selamat... syukur alhamdulillah kak D, abg lan n mya slmat tiba... :) msti njoy kn holiday kali ni... best nye...

sayangsayangibu berkata...

alhamdulillah..
semuanya selamat
bak kata pepatah
kalau takut dipukul ombak
jangan berumah di tepi pantai

kuat semangat d ye
x mou mengalah lagi, nak g jugak lagi
tp..


jgn lufer ajak akak

sponsor ye
heheheheee... gurauan yg terlampau ;p

Mya Elzara Batrisya berkata...

Miss Yanie - wahh yanie pun ader pengalaman yg sama gak yer...fuhhh sgt bersyukur bila sampai kat Jetty dgn selamat.. akak bukan apa.. risaukan Mya jer masa tue... sbb dia tak pakai Life jeket... kalau lah tercampak kat laut masa tue... ya Allah nauzubbilah...

Yuppp!!! mmg happy gt dpt g Pulau... Next Year bolehlah ke Pulau semporna dgn Yanie.. heheheh

Mya Elzara Batrisya berkata...

Sayang Ibu - heheeh D suke ngn pepatah akak tue.... "kalau takut dibaham Ombak Jangan pergi ke pulau Kapas" hehehe

Insyaallah kak.. klu D jadi Jutawan Power Root nnt leh D sponser akak sekeluarga pusing semua pulau yg ada kat malaysia nie... heheheh