18 September 2010

::Semuanyer Dah Berakhir::



Ya Allah.... terasa amat berat dugaan yg Allah berikan pada sy kali nie... walau bagaimanapun... semuanya telah berakhir... hati rasa sedih & terkilan..tp... apa yg berlaku ada hikmah disebaliknya.

13 September. 2010

Pagi2 lagi sy dah bersiap nak ke Poliklinik Harmoni... berjumpa dgn dokter Natasya yg memang sudah serasi dgn sy semenjak mengandungkan Mya.

Selepas melakukan ujian Air kencing Dokter sahkan sy "Pregnant" 7 minggu... Ya Allah.. syukur Alhamdullillah....sy mmg sudah bersedia untuk menerima kehadiran orang baru dalam keluarga sy.

Tp sayang... kegembiraan sy cuma beberapa minit sahaja... selepas scan dilakukan dokter memberitahu bahawa sy mengandung di luar Rahim....sy cuba bertenang kerana masih ada masa 2 minggu untuk mendapatkan keputusan yg tepat.

Balik dr Klinik... hati & fikiran sy melayang2 entah kemana... saat ini.. hanya doa & berserah yg mampu sy lakukan....



Malam 16 september 2010

Tiba2 bahagian bawah perut sy terasa sakit yg teramat sgt.... mcm dicucuk-cucuk dengan benda tajam... kaki rasa kejang... kepala mcm nak pitam... sy baring atas katil.... cuba lelapkan mata tapi tak berjaya....

B ajak sy ke hospital... tp sy kata sy tak ada apa2....



Pagi 17 september 2010

Hujan lebat membasahi bumi.... badan sy betul2 lemah.... kepala berat yg teramat sgt, sakit diperut masih ada.... cuma tak sesakit semalam.... sy ambik keputusan nak ke Klinik semula.

Lepas ke Klinik... sy ceritakan pada Dokter apa yg terjadi ... dokter Keluarkan Surat & minta sy ke hospital segera.

Sebelum ke Hospital.. sy sempat jumpa Mak... sesungguhnya.... Mak tempat sy mengadu... Mak byk bg nasihat pada sy... Mak buat hati sy rasa tenang saat tue....

Sampai di Hospital Serdang, sy tunjukkan Surat dr Dokter Natasya, Sy terus dibawa Ke Bilik Separa Kecemasan. selepas dokter disana meneliti surat yg dokter Natasya Berikan sy dibawa ke sebuah bilik untuk di scan & diambil sample Air Kencing.

Dokter beri penerangan pada sy... satu persatu agar saya faham keadaan sy sekarang.
Sy disahkan mengandung Luar Rahim. seperti yg sy sedia maklum.. ianya mengancam nyawa sy jika sy teruskan. Dokter terpaksa bagi ubat untuk mengggurkan kandungan sy secara semulajadi . Dokter nasihatkan sy supaya redha dengan apa yg berlaku.

Sy bernasib baik kerana tidak terlewat.... kata dokter klu sy biarkan lagi beberapa minggu... dokter terpaksa melakukan pembedahan untuk membuang salah satu Tiub Fallopio pada peranakkan saya. Risiko lebih tinggi jika tiub tersebut pecah akan Mengakibatkan pendarahan yg teruk & boleh mengakibatkan kematian.

Ya Allah.... sesungguhnya Kau sahaja yang maha mengetahui apa yg tersurat & tersirat disebalik segala kejadian.



Nota Hati:
.....Entah kenapa.....Sehingga saat ini... naluri saya kuat mengatakan.... Baby yg terpaksa digugurkan itu adalah baby Boy.... "Sayang... Maafkan Mama..... "







5 ulasan:

armouris berkata...

info tentang mengandung luar rahim di SIHAT SELALU - Mengandung di Luar Rahim

sayangsayangibu berkata...

semoga d dan keluarga tabah
setiap ujian ada hikmahnya...

Mya Elzara Batrisya berkata...

Sayang2 Ibu
Timer kasih kak... Ujian ygg datang kali ini mmg buat D rasa betul2 hamba yg kerdil disisi Allah...

D harap sgt ader lagi rezeki D akan datang.

Mommy Aisy berkata...

salam kak diana,

sedihnya...xpela, bukan rezeki kali ini. byk2 berdoa k? semoga ada rezeki lain kali utk dapat baby boy. yg penting akak selamat. jaga diri.

Mya Elzara Batrisya berkata...

Mommy Aisyh
Timer Kasih Farhana... :) akak pun harap sgt dapat baby boy klu ader rezeki lagi nnt...