02 September 2009

Syukur Al-hamdullillah...



Salam...

Dah beberapa hari kat sini cuaca mendung jer.. kat Opis pun dah rasa macam nak BEKU... sejuk yg teramat sgt... Al-hamdullillah...Mya dah kembali sihat, lepas keluar dari Pusat Rawatan Al-Zahara, Bangi kami bawak Mya balik Pahang, kesian kat Mak Mertua asyik Call tanyer khabar Mya.


Ahad- 30/08/09

Kami habiskan masa di rumah mentelaah segala channel yg ada kat TV , Petang tue... Kak Nora & Abg Azhar anak beranak sampai pulak.... jadi bertambah meriah lah suasana rumah mak mertua sy.... Menu berbuka Puasa hari tue mmg special... * Gulai Tempoyak Ikan Patin (ikan patin Fresh yg kak Nora beli kat tepi sungai Pahang)* Kari Ikan Duri* Ikan Goreng Hitam (heheheh sedap2,Ikan nie jadik hitam sbb disalut ngan asam jawa)* Ayam Goreng* Sambal Tempoyak* Tauge Goreng Kuchai* Cucur Udang cicah kuah kacang (mmg Wajib setiap kali kami balik Kg)* Air Kelapa Fresh (abah Kait kat belakang umah) * dan mcm2 kuih yg Azan & En Hubby Beli kat Pasar Ramadan.


Ohh lupa nak cerita.... sebelum berbuka puasa... sy & En Hubby Bawak Mya g berubat cara kampung... sbb hari sabtu & ahad tue.. mya masih tak sihat lg... still tak nak makan.. & kalau makan pun dia akan muntah2 . jadik.... atas cadangan & saranan mak mertua & mak sy sendiri mintak bawa jumpa sesiapa yg pandai mengubat cara kampung. kami berjumpa ngan "PAKCIK MAT TAK KISAH" heheheh kelakar kan nama dia... Nasib ada Jiran sebelah umah mak Mertua saya yg temankan... pakcik tue kata... Mya kena lintasan... ( lebih kurang mcm TETEGUR lah).... pakcik nie kata... Mya kena lintasan dalam perjalanan nak ke SUBANG pukul 6 petang.... hari AHAD... bila kami flash back balik... mmg kami g Bukit subang hari ahad, kul 6 petang berbuka puasa kat umah nenek saya... ha??????.... pelikkan... padahal kami tak citer apa pun ngan pakcik tue...



Isnin - 31/08/2009

Plan hari nie nak gi Pekan Segamat... nak bawak mak, abah, adik ika & Azan beli baju raya.... sampai2 kat segamat terus cari kedai yang jual baju raya yg dah siap jahit. kalau nak beli kain pun takut tak der orang nak ambik tempahan lagi. Sambil2 teman mak & Adik ika pilih baju sy ngan kak Nora g cari Langsir yang dah siap untuk raya nie... beli yg simple2 jer.. itupun EN hubby kata tak payah beria2 sgt... sbb dah nak pindah.



Tahun nie Baju raya keluarga mertua saya TEMA kaler Purple... sgt2 cantikkk!!! mula2 Mak mertua sy kata nak Baju TeMA Coklet... sampai2 kat kedai tue mak mertua sy dah Terbekenan ngan satu baju nie kaler purple... maka semuanyer lah pilih kaler purple... sy suke sgt kain baju melayu pak mertua sy.. kain dia lembut & jahitan nyer kemas sgt...Murah pun murah... rasanyer kalau kat KL tak dapat harga Baju melayu mcm harga kat kedai tue... Niat dihati nak belikan sepasang untuk abah ngan adik sy Hafiz... tapi kaler Gold tak der lahhh pulakkkk....


Pas tue kami terjah JEKEL Segamat.... lepas ke JEKEL.. kami ke Pekan Baru pulak.... ondewei nak balik singgah kat pasaraya... nak beli barang untuk masak berbuka puasa. sampai umah pun dah nak dekat pukul 6 lebih nak singgah pasar ramadan pun tak boleh sbb Hujan lebat waktu tue... sampai2 jer rumah semua siap singsing baju nak berperang kat dapur. selesai Berbuka Puasa, sempat lagi duk baring2 depan TV... kul 10 lebih baru bertolak balik. sampai rumah kul 1.30 pagi.. sib baik jalan tak Jem... kalau tak mau kul 3,4 pagi baru sampai.




1 ulasan:

sayangsayangibu berkata...

BRUPPP....kenyang baca menu berbuka....
banyaknya..best2 pulak tu......
seronok berbuka puasa bersama keluarga reramaiii..............