Pg semalam.. sy bangun dengan penuh bersemangat sekali.. bersemangat untuk membuat sesuatu yg belum pernah sy cuba... siap mintak resepi dgn ABAH sy lagi (jgn tak percaya.. abah sy sgt terrol buat kuih karipap Tau!!)... Jom kawan2 tengok Chef Diana nak buat karipap...
Bahan2 nyer.. kentang + Daun Kari = Rempah Kari + Ikan Bilis,Udang kering,Bawang merah & Bawang putih (diblander)
Sebenarnyer abah bg resepi suh pakai keledek..tp sy dah cari semua kedai kat area umah sy nie tak jual keledek.. so belasah jer lah guna ubi kentang.. hikhikhik...
Mula2 kita tumis semua bahan2 yg dah siap diblander..bila bau dah naik semerbak masukkan bancuhan Rempah kari serta kentang yg telah dipotong dadu. masak sehingga kentang lembut
Sambil2 nak tunggu Inti kentang tue masak.. kita buat Doh karipap tue dulu... Ok... mula2 panaskan Magerin @ Planta dalam periuk... bila dah cair... kita masukkan ke dalam tepung, masukkan air & sedikit garam, gaul & uli sehingga sebati.
Karipap yg sy buat ini sedikit keras bila dah sejuk, tp masa makan panas2 rasa dia ranggup tau!!!.... heheheh... rasa inti dia Pulak boleh Tahan lah.. first time buat karipap takperlah.. next time boleh di improve kan lg .. kuikuikui...
We Love U!!!!
Bila Inti dah siap... kita mulakan kerja2 memasukkan inti karipap ke dalam doh yg telah siap diuli.. sy tak pandai nak kelepek2 jadik sy guna acuan sahaja... tugas menggoreng sy berikan kepada En Hubby yg sgt rajin membantu di dapur...
Dan Hasilnyer...
(hehehe Karipap nie spesisi Montel2 Mcm Tuan Yg membuatnyer)
Karipap yg sy buat ini sedikit keras bila dah sejuk, tp masa makan panas2 rasa dia ranggup tau!!!.... heheheh... rasa inti dia Pulak boleh Tahan lah.. first time buat karipap takperlah.. next time boleh di improve kan lg .. kuikuikui...
Sebenarnyer.... sy buat KARIPAP nie special untuk En Hubby!!!
SEMPENA HARI BAPA!!!
We Love U!!!!
Tiada ulasan:
Catat Ulasan