07 Mac 2010

::Dua Alam::::



Ermmm... hari nie sy rasa happy sgt... sbb berpeluang mencuba sesuatu yg baru dalam hidup... mungkin anda semua dah lama tahu tentang tempat nie...tapi bg sy yg first time berpeluang datang ketempat nie...mmg rasa sgt2 teruja....


Dulu masa sambung study kat bangi... boleh dikatakan Mines nie tempat wajib sy melepakkan diri.... tapisekarang....dah nak dekat 6 tahun tak datang kat Mines... byk giler yg berubah... Kalau dulu... biasa2 jer... skrg... dh jadi luar biasa... hehehee



Ok sebenarnyer sy nak citer pasal "Wawa splash".... per ker benda lah nie kan???... Ok bg yg tak pernah dengar apa tue Wawa Splash... ia adalah sebuah bas Dua Alam... heheheh pasal tue ada gambar "Katak" ...



Tarrra... nie lah dia rupa "Wawa Splash"..... sewaktu di darat dia adalah sebuah Bas Persiaran...tp bila di air pulak dia akan jadi sebuah Boat. mcm tak percaya tau ader kenderaan mcm nie kt Malaysia... dan ianya mmg yg pertama ada di malaysia... kat Asia hanya negara malaysia, singapore, Dubai dan 1 lagik negara tak ingat, yg ada benda nie. Sgt2 Unik okeh!!!.



Lepas jer byr tiket kami terus naik tingkat 1.... cari Food Court...Pehhh dah Cun giler Food Court mines nie... kalau duu... Suram jer... lepas dah mengisi perut yg kosong dr tengahri.... kami turun ke tingkat bawah semula, tak sampai 5 minit menunggu, kami telah dijemput oleh seorang Gadis manis, dia nie tlh bawak kami dan jgak penumpn2 yg lain ke satu lokasi, dimana "Wawa splash" nie dah siap sedia menunggu ketibaan penumpang. Bila semua penumpang dah naik n duduk di tempat masing2, Gadis Manis tadi telah memperkenalkan Kapten yang memandu "Wawa Splash" & memberikan taklimat tentang keselamatan sewaktu kita berada di dalam kenderaan tersebut.


Lepas tue...Bermula lah sebuah pengembaraan yg sgt menakjubkan...(hehehe leh mintak royalti kat Mines nie sbb buat Promosi kat blog nie... )... mula2 WaWa Splash nie akan bergerak dar Mines Shopping Complex ke kawasan tasik dengan menggunakan jlan darat..... Bila sampai kat kawasan tasik..Wawa splash akan memasuki Tasik.... mcm dlm gambar nie.....



Pehhhh!!! ketaq gak lah lutut time nie... rasa mcm benda nie menjunan terus tenggelam dalam air jer.... tapi... mmg kagum & Teruja giler masa Wawa splash nie dah terapung kat dalam kawasan Tasik. Pastue Kapten akan bawak kita pusing 1 Tasik sambil diberi penerangan Oleh Gadis Manis tadi tentang semua benda yg ada kat tasik tue.




Byk info tentang Tasik & Building di sekitar kawsan mines yg kami dapat antaranyer ialah:-



* Kedalaman Tasik Mines adalah sedalam 200mtr BESAMAAN Separuh Ketinggian KLCC... Pehhh dalam gilerrr kan... nampak mcm tak dalam jer...Dont Play2 ok! kalau tak reti berenang jgn suka suki main kat tasik nie...hehehe

* Dr tengah tasik kita boleh melihat rumah Tun Dr Mahathir & Anak nyer Marina Mahathir y berada di dalam kawasan Mines Golf Club

* Yuran Tahunan untuk menjadi Ahli Mines Golf Club adalah sebanyak RM 1.5 Juta. (gilerrrrrr kaya saper yg jd member kat club goft mines nie... baik bagi pinjam duit tue kat saya... leh buat modal bukak Bisness....) ngeeehhhhh

* suatu ketika dahulu Ada beberapa org penduduk,kaki pancing & Pekerja yg memberi tahu pernah berjumpa dengan seekor di dalam Tasik itu... tp sehingga kini ianya masih belum dapat dibuktikan...


* Ada seorg warga negara dr Britain yg datang untuk menyelam ke dalam Tasik tersebut telah berjaya mengambil gambar beberapa Imej "ANEH" sewaktu berada didalam tasik itu. Niat beliau untuk sampai ke kedalaman yg paling bawah tidak kesampaian kerana Tekanan air yg sangat tinggi & keadaan yg sgt Gelap di di dalam tasik tersebut. just dpt menyelam separuh jer.

* beberapa tahun lepas.... ade beberapa org saksi yg menjumpai seekor ikan sepanjang 8 meter (panjang jugak..kita yg manusia nie pun baru 1.6meter jer ) berenang di sekitar tasik tue..... Pehhh takutnyer lah kalau ikan tue telan org....

*Asalnyer tasik nie adalah Sebuah lombong kosong...(lombong tak berair)... masa dulu dorang korek lombong nie untuk keluarkan pasir. pas tue bila dah lama2 ... lombong nie jadi sgt2 dalam... sampaikan 1 masa.... tgh dorang dok buat kerja2 menggorek pasir... "Terpancut" (Eeee mcm Lucah jer perkataan nie) lah air mata air dr bwah tanah. sehingga menyebabkan pekerja2 yg ada masa tue tak dapat nak selamatkan diri cuma ada beberapa org pekerja yg kebetulan ada kat bahagian atas lombng shj yg terselama... termasuklah semua jentera, lori, kapal korek & apa sahaja alat yg digunakan untuk menggorek lombong tue "Tenggelam" kat dalam lombong tue sehingga hari nie benda2 tue ada katdasar tasik. Paras air semakin hari semakin naik sehingga memenuhi seluruh Lombong sehingga usaha untuk mengeluarkan kalapl Korek dan jentera kat dalam Tasik tue tak dapat nk diteruskan. sele[as berpuluh2 tahun terbiar, lombong nie telah dibangunkan dan dijadikan sebuah tasik.

* Harga sebuah Wawa Spalsh nie berjumlah RM 2 Juta (makk aiiii....bak kata hubby leh dapat 2 bijik Farreri )... nampak cm bodoh jer benda nie.... klu 20 ribu leh gak beli buat bizness kat lombong buaya puchong....heehehe

Kalau nak tahu byk lagik cerita2 menarik.... boleh lah try naik Wawa splash nie... sgt berbaloi2....

Opsss gambar dr Camera tak sempat nak Upload lagik.... sbb Cable camera ader dalam Kereta... Ok.... selamat malam Malaysia!!!!



5 ulasan:

Ena berkata...

Salam,

besdtnyer g Mines!! sy pun dahlaer x ke sane.. dah 2 tahun kot x kesane.. hu3x..

Mya Elzara Batrisya berkata...

Hai Ena... sama lah kita... mmg dah lama sgt tak kesana. Ingt nak jalan2 jer... sekali bila g kat kaunter untuk naik boat tue ader promosi WaWa Splash nie.. terus teruja nak naik... mengalahkan kanak2 riang pulak... hehehe

sayangsayangibu berkata...

last sekali pergi mines tahun 98'
erpp..td akak ingatkan 2 alam tu apa..rupanya bas 2 alam
ciss..ciss..ciss..
berfikiran 2 alam akak td.. ;p

Mya Elzara Batrisya berkata...

Kak Eja... maaf per kerana sy telah mengkelirukan Pikiran kak Eja.. heheheh....

zaril berkata...

ari ni dapat pengetahuan baru.... nak naik gak la ni....nt