23 Disember 2010

::Mati Itu Pasti Menjemput Kita::






Lately (cewah cakap omputih pulak).... selalu terpikir pasal "MATI" (sebelum nie pun selalu pikir jugak.. tp, tak der lah sampai meleleh2 air mata) ... especially lepas BW , sy terbaca cerita seorang blogger yg meninggal dunia, meninggalkan 5 orang anak, sepasang anak kembar yg baru berusia setahun....

Saya tak sempat nak baca cerita tue sampai habis sbb time tue sy dah nak off computer. tak dapat nak bayangkan.. mcm mana suami Arwah nak uruskan 5 orang anak2 yg masih kecil... macam mana pulak dgn anak kembar Arwah yg masih dahagakan kasih sayang seorang ibu.

lepas tue.... dapat tahu pasal berita Adik kak Yanie (Bos saya) yg Meninggal kerana kemalangan Helikopter last week, ditambah pulak dengan berita kemalangan bas dekat simpang Pulai. cerita2 tue buat saya termenung... firkan tentang kematian. tak tahu lah macam maner pulak bahagian saya nnt... adakan mati kerana eksiden, mati kerana sakit Kronik, mati mengejut atau mati kerana sakit tua... Mungkin sekejap lagi.... esok, lusa atau 10 tahun lagi... .. semua dah tercatit , hanya Allah yang mengetahui penghujung cerita hidup kita nie.

Cerita pasal mati.. teringat pulak cerita abah kat saya dulu... kawan abah meninggal masa sedang makan Mee Sup. Waktu tue Arwah kawan abah tue nak berbuka puasa dengan ahli keluarga dia kat sebuah restoran.... tiba2 jer Arwah kawan abah nie tertunduk masa tgh mengirup mee sup. Keluarga mereka ingat Arwah nie bergurau... tak sangka arwah meninggal dalam keadaan macam tue... bila tengok Sijil Kematian Polis tulis punca kematian : " Tercekik Mee"....





Satu lagik, Ingat tak berita seorang Suami yg terhempap kayu besar masa baru hantar isteri dia ke tempat kerja.... kalau dia cepat @ lambat seminit lalu kawasan tue mst kemalangan tue tak menimpa dia kan... Tp... itulah yg dikatakan Takdir, Ajal Maut ditangan tuhan... cepat atau lambat... hanya Allah yg tahu....


.....MATI ITU PASTI....
.....YANG PERGI TAK AKAN KEMBALI....






4 ulasan:

eimma berkata...

tetiba rasa sedihhh sgt tgk gambar dia cium suami dia..:((

Mya Elzara Batrisya berkata...

Year lah ma.... klu kita ada kat tempat isteri arwah tu mcm maner yer??

sob..sob..sob....

K-Baby berkata...

Salam Mommy,
Nak jemput join contest sempena perasmian blog, boleh menangi cute slogan tees untuk your little kid. Thanks ya :)
mykedaibaby.blogspot.com

mama Mya Elzara berkata...

K-Baby...
Oraite.. kejap lagik sy terjah yer...

Timer kasih sbb sudi menjemput... :)