24 September 2011

::Tumpah Darah::



Hari ke 4 berada di wad GA

Dokter Pakar bagi pilihan pada saya untuk Operation atau Bersalin Normal.... saya tetap pilih untuk bersalin Normal. Jadi Dokter cadangkan untuk masukkan Tiub ke dalam rahim saya.... Tujuan tiub getah sepanjang 30cm tue dimasukkan ke dalam rahim adalah untuk membantu membuka pintu rahim saya.


Masa masukkan Tiub getah tue, sakit nyer... Masyaallah.....hanya Allah yang tahu.... mula2 masukkan tibu sampai ke pintu rahim, lepastue Dokter Pam air dr hujung tiub nak bagi bahagian pangkal tiub yang ada dalam rahim saya membesar lebih kurang sebesar telur ayam....


lepas selesai proses memasukkan Tiub tue.... saya disuruh berehat selama sejam... tak boleh nak ke tandas....Tapi... masa nak balik ke katil saya.... saya rasa perut memulas2.... ada sesuatu yang mengalir deras di celah2 peha.... Rasa Hangat jer cecair tue....


Bila Pandang bawah.... saya lihat lantai di tepi katil saya dah penuh dengan Darah merah.... Ya Allah terus rasa nak pitam.... Kaki menggigil....badan menggeletar.....saya nak menjerit panggil nurse... tp suara kat kerongkong mcm tak terkeluar jer.


Nasib ada kakak kat depan katil saya cepat2 papah saya... Keadaan masa tue mcm hura hara sikit... saya nampak nurse & Dokter berlari ke katil saya... kain hospital yang saya pakai habis lenjun dengan darah.... 3 kali Nurse Tukar kain yang baru. darah masih tak berhenti. Bila dokter suntik Ubat, baru darah tue berhenti....


Saya tanya dengan Dokter ... Normal ker keaadan saya nie? mmg akan keluar darah sebayak tue ker lepas masukkan tiub.... Dokter kata... mmg akan keluar darah sikit... tp tak sebanyak ni.... Dokter sendiri terkejut bila tengok darah yang keluar waktu tue.



En hubby dah tak sanggup nak tengok kesakitan yang saya tanggung... Dia mintak saya bersalin secara operation jer.... tp masa tue saya yakin saya mampu bersalin Normal... saya bagitahu En Hubby, tunggu lah sampai esok.. mana tahu lepas masukkan Tiub tue nanti Rahim saya boleh terbuka....






2 ulasan:

~awa~ berkata...

sakitnye... neway, semoge everything akn selamat...=)

Mya Elzara Batrisya berkata...

Awa

Yer awa... mmg sakit....
tp demi untuk melahirkan seorang anak.... apa pun sanggup dilakukan... :)


Thanks visit Blog Mama D!....

:)