30 Mei 2011

::Apam Polka Dot Mama Mya::





Hehehe... mst ada yang gelak guling2 nengok "ghuper" Apam Polka Dot Versi comot saya nie.... Org lain buat semuanyer Cumil2 belaka... Apam saya pulak besar gedabak.. mcm tuan yg membuatnyer... :)

Apa yg penting Rasa Apam Polka Dot sy nie.... Terbaik dr Rice Cooker.... hahaha....punyerlah Daif sampai Periuk Kukus pun tak der kat umah...Teringin punyer pasal.... sy sanggup kukus Apam nie guna Rice Cooker pastue tutup dengan tudung periuk.


Cubaan mengukus kali Pertama GAGAL, sbb tak sampai 2 minit sy duk bukak Tudung periuk nak nengok jadi ker tidak apam tue... last2 nak dekat 20 minit kukus dia tak Naik2... mcm bantat gitue... maner tak nyer dalam masa 20 minit tue nak dekat 10 kali saya duk bukak tutup... bukak tutup tudung periuk tue.. hehehehe


Pastue... Cubaan mengukus Kali ke 2, saya pun tak bukak2 sampai cukup masa.... baru bukak... bila dah bukak tue.. hati terus Munger2 Girang sbb Apam tue naik cantikkkkk!!! suke sgt2.... Cuma yg agak menecewakan sikit... kaler Pink dia tak menarik... sbb saya takut nak letak pewarna Merah byk2.....

Next time bolehlah try lagik... boleh bagi buah tangan, klu ader sedara mara yg buat kenduri... Cewahhh!!!.... "Verangan" jer lebih.



Saya Cilok Resipi Nie dr Blog Kak Hana's Family

Bahan-bahan
  • 3 biji telur - dari peti sejuk
  • 2 Cawan tepung gandum
  • 1 Cawan gula halus
  • 1 Cawan susu segar
  • 3 sudu teh baking powder
  • 1 sudu kecil ovallete
  • Filling blueberry secukupnya (masukkan ke dalam piping bag)
  • Pewarna


Cara-Cara Membuatnyer....

-Masukkan semua bahan apam ke dalam mangkuk mixer dan pukul kelajuan maxima selama 6 - 8 minit.

-Bahagikan adunan kepada beberapa bahagian & titiskan pewarna mengikut citarasa.

-Masukkan setiap warna ke dalam piping bag (atau beg plastik yang bersih).

-Picitkan sedikit adunan ke dalam mangkuk kertas yang telah disusun didalam acuan lompang. (saya guna bekas Muffin size kecil sbb takder bekas Lompang)

-Picitkan blueberry filling secukupnya. (sy tak bubuh pun.. sbb tak der bahan kat umah)

-Picitkan lagi adunan yang berlainan warna sehingga ¾ penuh.Kemudian dot dot kan dengan warna pilihan. (saya Guna Straw untuk buat Dot Dot tue...)

-Kukus didalam kukusan yang telah dipanaskan selama 10-15 minit.



Selamat Mencuba!!!





6 ulasan:

zaril berkata...

wah ni pas ni bleh buat meniaga... kan ada tepung segera kan kak?

Mya Elzara Batrisya berkata...

Hehehe...
Tak layak lagik nak buat meniaga za.. sbb comot2...

Akak tak jumpa pulak tepung buat apam.... akak try guna tepung gandum jer...

Belasah jer apa yg ader.. ekekeke

sayangsayangibu berkata...

nak cuba jugak..sbb di mana2 nampak apam nih
tak boleh jadi nih.

mama Mya Elzara berkata...

Sayang Ibu
Try lah kak... anak2 mst suka sbb cumill.. & Colorfull...

Saya nie sbb kan baby dalam perut yg teringin nak makan.. tue yg gagahkan jugak buat sendirik.. hehehe

nadia ar-rumaisha berkata...

tak leh nak gelak kak sbb saye nih langsung xreti buat tapi polkadot tuh kurang nampak....huhuhuh

mama Mya Elzara berkata...

Nadia
hehehe... akak takut nak letak kaler lebih2... tue lah next time akak try wat kaler yg lain.. biru ker.. purple ker... Oren ker...

:)