Semangat "Kuda"betul pagi nie....
Celik2 jer mata terus menggagau cari lappy
semata2 nak search "Resepi Bihun Goreng Singapore"
dah berhari2 "Terangsang" (hahaha ayat tak leh bla...) nak makan Bihun Goreng Singapore macam Biras saya buat (Kak Nora).
Inilah resepi Hasil saya menggogle (ehhh hasil masakan nyer belum lagik yer... still atas katil lagik nie tgh mengupdate blog.... hehehe)
Bahan-Bahan
1 peket bihun- direndam hingga lembut
1 mangkuk kecil isi ayam - dihiris
1 mangkuk kecil udang/sotong
3 keping fish cake - dihiris tebal
1 batang lobak merah- dipotong memanjang halus
Segenggam taugeh
4 ulas bawang putih - ditumbuk
5 ulas bawang merah - ditumbuk
1 sudu besar serbuk lada sulah atau lada hitam ditumbuk
Sedikit sos tiram/kiub ayam(jika suka)
Bawang goreng (utk tabur)
garam secukup rasa
minyak masak untuk menggoreng
1 mangkuk kecil udang/sotong
3 keping fish cake - dihiris tebal
1 batang lobak merah- dipotong memanjang halus
Segenggam taugeh
4 ulas bawang putih - ditumbuk
5 ulas bawang merah - ditumbuk
1 sudu besar serbuk lada sulah atau lada hitam ditumbuk
Sedikit sos tiram/kiub ayam(jika suka)
Bawang goreng (utk tabur)
garam secukup rasa
minyak masak untuk menggoreng
Cara-cara:
1. Panaskan minyak dlm kuali,tumiskan bahan tumbuk hingga wangi.
2. Masukkan isi ayam,sotong dan masukkan sedikit air dan kacau sebentar hingga empuk.
3. Masukkan fish cake,lobak merah,lada sulah,sos tiram/kiub ayam dan garam kacau rata.
4. Kemudian masukkan bihun dan gaul rata dan tambah air jika perlu.
5. Akhir sekali masukkan taugeh,daun kucai dan gaul rata....tutup api dan sedia dihidangkan bersama taburan bawang goreng dan cili jeruk atau sambal kicap jika suka.
1. Panaskan minyak dlm kuali,tumiskan bahan tumbuk hingga wangi.
2. Masukkan isi ayam,sotong dan masukkan sedikit air dan kacau sebentar hingga empuk.
3. Masukkan fish cake,lobak merah,lada sulah,sos tiram/kiub ayam dan garam kacau rata.
4. Kemudian masukkan bihun dan gaul rata dan tambah air jika perlu.
5. Akhir sekali masukkan taugeh,daun kucai dan gaul rata....tutup api dan sedia dihidangkan bersama taburan bawang goreng dan cili jeruk atau sambal kicap jika suka.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan