23 November 2012

::Kenapa Santau Mak saya::


Rutin saya setiap pagi mesti nak Call mak kat kampung..... dapat dengar suara mak seminit pun jadi lah....

Pagi ahad lepas call mak, tapi tak berangkat pun.... try call petang, pun tak berangkat... selalu  nyer  kalau mak tak sempat nak jawab call saya mak akan call semula. Mungkin mak sibuk, sebab hari minggu rumah mak mesti ada jer tetamu  yang  datang.

Pagi isnin, masuk jer opis terus call mak. lega dapat dengar suara mak. Saya tanya, kenapa saya call semalam mak tak angkat... mak kata mak pegi Darul Syifa. saya tanya lagik... saper sakit??? mak kata.. "Mak yang sakit, tak boleh bangun, dari pinggang ke ibujari kaki tak boleh nak gerak langsung" .

Pelik, baru jer jumpa mak cuti Depavali hari te... mak nampak sihat, cuma mak kata kaki mak sakit, mmg dari raya haji hari tue mak mengadu sakit kaki, dah pegi urut tp lepas 2,3 hari sakit tue datang balik.


Sekadar gambar hiasan


Mak kata masa berubat kat darulsyiffa Langkap hari tue, ustaz  baru jer pegang kaki mak... mak terus menangis meraung-raung mcm orang gila, mak tendang semua org yang ada kat keliling mak. Ustaz pegang belakang tengkok mak terus mak muntah keluar darah berketul2....


Ustaz kata mak kena santau.....

persoalan nya.... siapa yang tergamak santau mak???

Sebab apa??? dan .....

kenapa Mak saya???



Mood : sedih.... rasa nak balik kampung tengok mak....


20 ulasan:

~MommyAida~ berkata...

Sedihnyaa..saabr ye Mam Mya...semoga Mak akak cepat sembuh n santau tersebut cepat2 hilang..

Mama Mya berkata...



Terima Kasih aida

Akak pun harap sgt Mak kat kampung cepat sembuh... tapi Ustaz bagitau mintak datang ulang rawatan 3 kali & nak jumpa abah jugak. nak tengok abah pun kena santau jugak ker tidak. Sbb mak ada bagi tau semenjak 2 menjak nie mak ngan abah mcm "Panas" jer bila duk serumah. ada jer yg tak kena.

SURIA AMANDA berkata...

i think better u balik kg....maybe ur mum lega bila tgok muka anak2 kan..x kisah la sapa yg buat tu moga dia terima hukuman setimpal dari allah...org melayu kita mmg x lepas dari santau menyantau..my dad pun selalu kena mcm ni...

Mama Mya berkata...

Suria Amanda

Insya Allah kalau tak der aral mmg nak balik minggu nie jenguk mak walaupun sekejap.

saya cuma pelik.. kenapa nak santau mak saya.. mak bukan jenis sombong, bukan kaya raya, bukan jenis suka jaga hal org... hiss... susah hati dibuanyer...

apa2 pun terima kasih Suria Amanda....

Imaan09 berkata...

laa.. kesiannya. dah tu, dah ok ke?

JaSSNaNi berkata...

ya allah dik.. sian mak adik.. moga semua nya beransur baik dan pulih ye.. balik la tengok mak.. kesian mak.. kan

Kniedaz berkata...

Takutnya dengar pasal santau-menyantau ni..semoga kesihatan mak akan beransur baik...

Hani Syahani berkata...

Subhanallah..ada je sifat tu kt org kn,agak xpuasti je mulalah nk dgki! Xpe,doakan mdh2n makcik shat cpt! Sy fhm perasaan risau tu..sabo ae..

:: Mrs.Eady :: berkata...

semoga semuanya kembali seperti sediakala..

NORSHAHFEZA HAMSAN berkata...

nauzubillah,,manusia skrg dh makin kejam kan kak,,

mudh2an dilindungi Allah n mak akk sembuh ye..amin

baby lydia berkata...

byk kn solat hajat beramai2,mudahan2 dilindungi..salam sayang dya follower sini iyer kak

Amie berkata...

Takutnya kalau dengar santau-menyantau ni... tak ada kerja lain ke yang nak dibuat, sabar sajalah... salam kenal dari Kak Amie

atty's berkata...

salam D..terimaksih sudi singgah blog kty yg merapu itu

apa jadik mak kita..kita mesti risaukan.

kty doakan semoga mak D..cepat sembuh .amin

Nisah Idham berkata...

Salam Ukhwah..(^_~)

siapalah yg yang suke suke nak menyantau ni ??

tak tahu ke menyantau tu tak baik. semoga mak awak cepat sembuh ye. InsyaAllah Allah Maha Mengasihani :)

wisata bakti alam berkata...





kunjungan gan,bagi - bagi motivasi
semoga bisa jadi semangat
Hal mudah akan terasa sulit jika yg pertama dipikirkan adalah kata SULIT.Yakinlah bahwa kita memiliki kemampuan dan kekuatan.
ditunggu kunjungan baliknya yaa :)

saifudin berkata...

kunjungan gan , bagi-bagi motivasi
semoga menjadi semangat .. :)
Ingatlah selalu bahwa tekad Anda untuk sukses lebih penting daripada yang lainnya.

░♥si lampu neon♥░ berkata...

moga mak u cepat sembuh.. Allah lebih berkuasa atas tiap tiap sesuatu.

nora berkata...

sis ruvena still bermasalah ker pasal air,ayooo....sy baru beli kt citu,risau dh hermmmm ingat nak dekat ngan sekolah,tp kalo mcm nie kes naya lah .......

Mama Mya berkata...

Nora...
Air dah ok dear.. Cuma ari jumaat ari tue syabas betulkan paip... Tue yg tak der air smp pgi...

ekinashikin berkata...

ye...rutin harian sya pon tepon mak...hihi...
sedih..knp ada org sanggup nak buat mcm tu...semoga sembuh cepat ye