08 Oktober 2012

::Ishkkk....MacAm ManeR BuLeH LupE Nie::



Benda penting macam nie pun boleh lupa...
sah-sah lah saya nie dah mula mengalami sintom2 "Nyanyuk"


Macam nie citer dia....

Seminggu sebelum puasa yang lepas
Batrisya (Kakak) demam panas hampir 2 minggu...
2 kali repeat pg Klinik ambik antibiotik & ubat demam
tapi masih tak kebah2 demam panas dia....
bila Makan ubat suhu badan dia turun, tapi tak sampai 2 jam lepas tue suhu badan dia naik mendadak 39 - 40 DC,  bukan takat demam jer... boleh pulak tengah2 tido dia Muntah tak tau lah berapa kali salin cadar.... sampai susut badan kakak masa tue.


Last2 saya bawak kakak pg check darah dekat Klinik kesihatan. Takut lah kalau2 kena demam Denggi. Dari pukul 7.45 pagi sampai 12.45 tgahri menunggu dengan penuh sabar... baru lah dapat result dia... Darah Clear tapi Dokter Refer kakak ke Wad Kecemasan Hospital XYZ (tak yah bgtau lah... nnt kena saman pulak). 



Time tue dah tak pikir apa.... dapat jer surat terus pecut kereta ke Hospital XYZ, sampai2 jer sana terus Register, lepas tue pembatu perubatan kat Kaunter tue suruh tunggu sehingga nama di panggil... Tunggu punya tunggu nak dekat 3 jam.... 2 kali saya tanya staff yg jaga Kaunter Kecemasan tue bila nama anak saya nak di panggil.


Dia kata "Sabar yer Puan, kami kena utamakan Kes2 kecemasan terlebih dahulu".....


Ok...saya faham...tp yg saya tak faham.... kat ruang menunggu tue cuma tinggal saya sorang jer.... org yang datang selepas saya semua dah di panggil masuk tak sampai setengah jam pun... kenapa saya yang dah 3 jam menunggu nie tak di panggil2...


Ok time nie masih boleh kontrol emosi lagik sbb faham hari tue hari Jumaat. mungkin kekurangan Staff. Last2... saya terus jer masuk kat Bilik pemeriksaan yang ada kat depan tempat duduk saya. Pembantu perubatan tue terkejut bila saya kata saya dah tunggu 3 jam kat luar.

Dia kata : "Larr kenapa puan tak cakap kat kaunter??? selalu paling lama pun setengah jam jer... mesti dah dipanggil..".


Eeeee... sabarrrrr jer lahhh.................. (urut dada...)


Lepas masuk bilik tue.... tunggu kat ruang menunggu yg satu lagik pulak....  tunggu no giliran masuk bilik dokter... Tunnggu lagik sejam setengah, sampai terlentok2 dekat kerusi.... lepas check kat bilik  Dokter, kena pulak pg buat X-ray... keluar bilik X-Ray tunggu lagik sampai  dapat result X-ray lepas tue masuk balik bilik dokter....lepas tue tunggu lagik kat wad Separa kritikal


Maka.....



Inilah hasil  nyer.....









Kena tahan Wad.... sbb Paru2 nampak tak Normal &  ada jangkitan kuman dalam paru-paru kakak.



Peace Yooo!!! (ini gambar hari ke 3... kakak dah nampak sihat sikit... klu tak "melepek" jer)




Maka... bermulalah kehidupan saya & Kakak di Wad Kanak-kanak Hospital XYZ.... 
nak dekat 5 kali ambik darah.... 4 Jam sekali masuk ubat antibiotik guna Jarum, sedih time tue sbb saya dapat rasakan kesakitan bila tangan halus Kakak dicucuk dengan jarum...

Tapi kakak tetap tersenyum.... 
"anak mama sangat kuat...." 
:(


Masuk hari ke 3 kakak di Wad, Dokter masukkan kakak ke "SDH" (Sekolah Dalam Hospital ) sebab tak tahu berapa lama lagik Kakak akan di tahan di wad masa tue. Demam Panas kakak still On/Off . 
  




 Inilah dia (SDH) Sekolah dalam Hospital. (bayank lagik gambar ruang2 yang ada kat Sekolah nie, saya segan nak ambik gambar byk2... hehehe)


sanggat Canggih, cantik & selesa
saya pulak yang rasa eksited masa berada di dalam sekolah ini. 
Cikgu2 yang mengajar sgt Friendly, Peralatan pembelajaran yang Canggih, suasana yang interaktif, mcm bukan ada kat sekolah.... best sangat lah... (tak caya tanya Mak mertua saya... dia pun ada masuk  kat dalam Sekolah nie  masa jaga kakak

SDH ada 2 sesi... pagi & petang. 
semua pesakit yang tak Kritikal (koma) di galakka masuk kesekolah ini selama berada di dalam rawatan Hospital. bermula dari umur 5 tahun hingga pelajar yang akan menduduki SPM. saya rasa SDH nie sgt membantu pesakit dari golongan  pelajar supaya tidak ketinggalan matapelajaran di sekolah. 

Tahniah cikgu-cikgu "SDH".


Selepas 8 hari menjadi penghuni Hospital XYZ, Kakak dibenarkan keluar dengan "bersyarat" akan datang untuk dapatkan rawatan susulan setiap bulan... Alhamdullillah.... Terima kasih kepada Dokter Dahlia (dokter Praktikal yg sgt sopan santun), Dokter Faizah (Dokter Pakar yang sgt garang terhadap student2 nyer tapi baik hati pada Patient) dan semua jururawat yang Mesra....


Berbalik kepada tajuk entry "Ishkkk ... macam mana buleh lupe nie....."


saya boleh lupa.... yang Batrisya ada ini.....




Kad Insurans Prudential Pru Health.... 


Bayar beratus2 hingget tetiap bulan....tapi.... boleh pulak terlupa....mungkin masa kejadian otak Blurrr sampai tak boleh nak ingat apa dah....

Kalau awal2 hari tue guna kad nie kan senang... dah boleh merasa Check in (ewahh mcm nak Check in Hotel 5 start pulak) Columbia Hospital @ SDMC ... tak payah basah2 "spender" tunggu nak ambik darah dr pagi sampai tengahari, tunggu dekat wad kecemasan 3 jam... keluar masuk bilik dokter , tunggu result X- Ray sampai malam, 5 kali ambik darah & 8 hari duduk Wad (sampai sakit2 pinggang saya tido kat kerusi....)  Ohhh byk lagik kejadian2 yang berlaku di Hospital XYZ, tapi biarlah saya simpan dalam hati.


Apa2 pun... benda dah lepas........yang penting sekarang kakak dah sihat!!!
Syukur Ya Allah...




2 ulasan:

JaSSNaNi berkata...

ya allah... kesian nya kakak.. tu la kan.. budak2 ni kalau sakit.. bukan senang nak baik.. tapi kakak mmg cool.. siap senyum... SDH tu bagos betul lah.. sonok plak bila tengok kakak dalam SDH tu.. suasana yg selesa.. kan.. :) hopefully kakak dah fully sihat.. :) take care ye.. :)

MommyAqil berkata...

Alhamdulillah kakak dah sembuh...tp nampak SDH tu mcm bagus kan...Prudential card tu penting kan mama..lain kali kena ingat kad tu kan kak..kalo tak rugi je kita bayar memahal...